D3 všeobecne

no neviem, ja to skôr vidím tak, že možno tam v budúcnosti plánuju neaku MUK.

Áno je to budúca križovatka s S52 a S1 ďalej na sever. Niečo ako bol u nás kedysi Budimír alebo Prešov-Juh pred prestavbou.

ked tam nebudu intenzity na plny profil tak nebudu intenzity ani na plny profil tunela zenao. ale inac ti to metelesku vysvetli ze dnes by to cele postavili na plny profil bez ohladu na intenzity tak ako planuju xy ciest vratane S19. a ano toho sa u nas naozaj nedockame.

Trosku sa v tom stracam, S1/D3 je europsky koridor sever juh, nam kvoli chybajucej D3 kolabuje doprava, ale nie su tam intenzity na plny profil? Alebo tolko aut v Polsku konci v Zywieci a u nas odbaca do CR ze usek Svrcinovec Zywiec je len na polprofil? Len sa pytam, vazne neviem, nepoznam to tam az tak.

Celý tento polprofilový trapas len ukazuje, že hlavný prúd je ČR, nie Poľsko.

Schválne, vymenuj jednu S-ku alebo A-čko z Poľska postavené po roku 2010 v polprofile.
Vieš, intenzity na plný profil nemajú ani na S10 ani na severnej S11 a napriek tomu ich plánujú stavať/stavajú v plnom profile a polprofily postavené pred rokom 2010 plánujú dostavať do plného profilu. Intenzity nemá ani A4 na posledných 50 km pred Ukrajinskou hranicou a stojí v plnom profile. Takisto ani S19 pri SK hranici nemá intenzity na plný profil. Ak nájdeš nejaké super múdre vysvetlenie vysvetlenie pre tento paradox súčasnej výstavby plných profilov tam, kde na to nie sú intenzity, potom ti odpustím tvoje matovičovské poznámky.

nehnevajte sa, ale v 2020 riesit ci Dialnica ma byt 1/2 alebo 2/2…

ja to praveze chapem co pises len nechapem preco to vysvetlujes mne. vysvetli to Vladosovi.

Oni počítajú, že raz tam budú intenzity na plný profil a keď budú, tak dostajú aj druhý profil mimo tunela. Toto v prípade tunelov nie je vôbec efektívne nakoľko je veľmi malý rozdiel v cene riešenia medzi jednorúrovým tunelom a dvomi rúrami. Okrem toho dostavba druhej rúry, či už samostnej alebo rozšírením únikovej, spôsobuje vážne obmedzenia počas výstavby reps. spôsobí zatvorenie prevádzkovej rúry počas celej výstavby.

Vždy je to len o prioritách. Či chceš stavať “širšie” cesty, alebo viac km ciest.

Zaujímavá diskusia, len škoda, že D3 musí byť v 2+2 hoci poliaci nestavajú posledné kilometre od Ziwca v takomto rozsahu. Hoci je výhodne stavať naraz a nie v polprofile, ako sami konštatujete, tak už tak neuvažujete v takýchto parametroch stavať R3 na Orave a tobôž už nie na východ od Lovinobane smerom na východ R2 a vôbec R4 od Lipníkov a D1 od Bidoviec, ale len poukazujete na intenzity a lobujete u MD a UHP.
Tak toto nie sú lokálne záujmy diskutujúcich, ako aj ich osobná zanietenosť pre výstavbu len tých správnych úsekov na tomto fóre?

D3 sa stavia 2+2 preto, že intenzity od Svrčinovca dole sú úplne niekde inde ako intenzity na hranici vo Zwardoni. Dôvod je ten, že asi dve tretiny dopravy zo Svrčinovca pokračujú smer ČR.

Peter_CA ma predbehol.
Ja len doplním pár vecí:
Ad 1: Stačí pozrieť na intenzity Horelice a na intenzity za Svrčinovcom.
Ad 2: Nevšimol som si, že by Svrčinovec - Skalité bolo v plnom profile.

polsko/madarsko su priority cesty a to viac km v plnom profile. 4 pruhy su tam zaklad a setri sa max. na parametroch.

je to velky rozdiel okolo tretiny ceny - Jano1 to uz raz vysvetlil na konkretnom priklade aj tak to stale vypisujes dookola, fakt uroven frostbite. na to kde vsade stavaju poliaci/madari plne profily pri nizkych intenzitach si staci pozriet prislusnu temu.

a S1 potrdzuje to pravidlo :laughing:

jasné, nevedeli si to spočítať… spočítať aj vrátane nákladov pri dostavbe na plný profil. ja vypisujem a poliaci tak stavajú :smiley:

Okrem toho by bolo fajn, keby šetrením nevznikol paškvil, ako je najnovšia podoba križovatky Svrčinovec v smere na hranice (stiahnutie na jeden pruh ešte vo vyťaženom úseku).

Ak zoberieme cenu tej veľkolepej križovatky, tak čo sa ušetrilo na druhej rúre bude vyzeráť smiešne. Obmedzenie 50 km/h v tuneli zostane aj po otvorení susedného úseku. Tipujem, že po dostavaní druhej rúry Horelice, sa bude riešiť druhá rúra Svrčinovca.

ako bolo uvedene zywiec-zwardon sa staval vela rokov dozadu. dnes sa uz poliaci posunuli vpred. my ani nie. u nas aj poloprofil stoji casto tolko ako tam plny. svrcinovec-skalite poloprofil nasobne viac ako inde plny. v polsku kludne aj husekova draha u nas sa za kazdu cenu idu eliminovat stupania. megalomania.

pri S1 je zaujimave nieco ine. a to ze si tunelovy usek nechali na koniec.

Bol som v tom, že hovoríme o Przybędza-Milówka a nie o celkom “Mongolsku”. Jaj, píšem s devilom, čo všetko prekrúti :bulb:

Rovnako zaujimavé pri našej toľko ospevovanej D1 BA-KE je, že dlhé tunelové úseky sme nechali na koniec. Detto pri D4 sme nechali tunelový úsek na koniec.

A preto sú niektorí ľudia šokovaní, že sú to drahé úseky D1.