samozrejme ze poliaci lobuju ked maju cestu na ktoru nemozu pustit kvoli neexistenie nasej pustit kamiony. asi je pravda to co sa pred par rokmi suskalo ze S69 je pomnik nejakeho polskeho papalasa z okolo zywca ci b.b. lebo inac neviem aky zmysel to ma. postavila sa aj majestatna colnica ked sa uz vedelo ze v EU asi potrebna nebude.
Tento tender bezi este po starom, a ako vidno pri Visnovom ci RK, namietat sa nadalej moze donekonecna a UVO je nadalej neskutocna brzda…
devil, uplne sa zhodneme s tym, ze colnica su absolutne vyhodene peniaze, rovnako ako mnohe casti stavby (slavne 2 nadjazdy pri hranici tesne vedla seba atd.), ale co sa tyka trasy a jej potreby, staci si pozriet mapu s hustotou obyv. medzi ZA a Sliezskom - bud je potrebne stavat Oscadnicky variant alebo D v trase R5 - ta je vsak podstatne dlhsia. Sucasny variant cez Svrcinovec do Polska povazujem cim dalej za tym väcsi nezmysel - keby bola D3 o 10 km kratsia cez Oscadnicu, mohlo byt aj IRR podstatne vyssie.
Vrátim sa ešte k starším príspevkom ohľadne variantu D3 cez Oščadnicu, johhan tam spomínam, že aj v prípade oščadnického variantu sa jednalo o niekoľko subvariantov, možno so začiatkom a koncom - napojením, rovnakým pre všetky “oščadnické” varianty. Opätovne, keď sa pozriem do mapy, najmä v Google Earth, fakt veľmi rád by som si pozrel tie návrhy, ako tam tá diaľnica bola naplánovaná, najmä beztunelový variant
. Tu v galérii tie varianty asi nemáme, nedá sa ktomu dostať niekde inde? Alebo si nepamätá nikto, ako sa tá diaľnica mala tiahnuť tou oščadnickou dolinou, že by to nakreslil?
Terén v okolí Oščadnice mi príde podobne náročný, dokonca v tej severnejšej časti, pri prechode do údolia Skalitého, sa mi to zdá očosi náročnejšie, bez tunela si to ani nejak neviem predstaviť. Dĺžkou je určite akýkoľvek oščadnícky variant odosť kratší, samozrejme s ohľadom na to, že by sa neplánovalo stavať úplne novú spojnicu smerom do CZ, ale využiť súčasnú cestu I/11 s prípadným obchvatom Svrčinovca, musel by ale začínať kdesi už na konci Čadce, keďže súčasný prieťah cez Svrčinovec, rovnako ako tými osadami medzi ním a Čadcou je každopádne úplne nevhodný. Zostal by asi tiež súčasný prejazd mestom Čadca od tunela Horelica, takže asi iba za takýchto okolností by výhoda vairantu D3 cez Oščadnicu ostala zachovaná. To všetko sú ale zdá sa zbytočné úvahy, keďže výstavba cez Svrčinovec je asi na “spadnutie”
.
Nepoznam presnu trasu, ale oscadnicky variant bol udajne zavrhnuty prave kvoli tomu, ze priamo pretinal obec Oscadnica - pricom nikoho zjavne netrapilo, ze pri variante cez Svrcinovec je demolacii a zasahov do obci/krajiny podstatne viac…
hlavne tu pocuvame o napojeni na katowicku oblast ktore moze ist kludne cez cesko, nemyslim si R11,5(80) by bolo ovela lepsie. o nejakej navratnosti ani nehovoriac. ked prejde toto tak potom moze prejst hocijaka dialnica a moze byt zaradena do hocijakej nadnarodnej siete.
kedže bol už doosladny akcepčny list tak kedy sa podpiše zmluva so zohotovitelom stavby ?
Ak do 10 dni od odoslania akceptacneho listu nepoda nikto z ostatnych uchadzacov namietku proti vyhodnoteniu ponuk, obstaravatel moze podpisat zmluvu s vitaznym uchadzacom. Cize najskorsi termin je koniec juna.
Vrátim sa ešte k starším príspevkom ohľadne variantu D3 cez Oščadnicu, johhan tam spomínam, že aj v prípade oščadnického variantu sa jednalo o niekoľko subvariantov, možno so začiatkom a koncom - napojením, rovnakým pre všetky “oščadnické” varianty. Opätovne, keď sa pozriem do mapy, najmä v Google Earth, fakt veľmi rád by som si pozrel tie návrhy, ako tam tá diaľnica bola naplánovaná, najmä beztunelový variant
. Tu v galérii tie varianty asi nemáme, nedá sa ktomu dostať niekde inde? Alebo si nepamätá nikto, ako sa tá diaľnica mala tiahnuť tou oščadnickou dolinou, že by to nakreslil?
Terén v okolí Oščadnice mi príde podobne náročný, dokonca v tej severnejšej časti, pri prechode do údolia Skalitého, sa mi to zdá očosi náročnejšie, bez tunela si to ani nejak neviem predstaviť. Dĺžkou je určite akýkoľvek oščadnícky variant odosť kratší, samozrejme s ohľadom na to, že by sa neplánovalo stavať úplne novú spojnicu smerom do CZ, ale využiť súčasnú cestu I/11 s prípadným obchvatom Svrčinovca, musel by ale začínať kdesi už na konci Čadce, keďže súčasný prieťah cez Svrčinovec, rovnako ako tými osadami medzi ním a Čadcou je každopádne úplne nevhodný. Zostal by asi tiež súčasný prejazd mestom Čadca od tunela Horelica, takže asi iba za takýchto okolností by výhoda vairantu D3 cez Oščadnicu ostala zachovaná. To všetko sú ale zdá sa zbytočné úvahy, keďže výstavba cez Svrčinovec je asi na “spadnutie”.
Oscadnicke varianty viedli severne od Oscadnice (tusim jeden jediny bol juzne od Oscadnice), s vrcholovym tunelom aj bez. Teren je miestami podobny ako cez Svrcinovec, ale podstatne mensia dlzka o 8-9 km. Obec mala na tie casy nemyslitelne kompenzacne poziadavky, vychadzalo to mozno az na 2 mld.Sk. Priamo v Oscadnici nemali byt zrejme ziadne demolacie, malo to ist po svahoch ponad zastavbu. Ohrozene boli vodne zdroje pre obec a boli tam obavy z hluku. Dolezite bolo aj napojenie Cadce a trasa na Sliezsko, kde sa ratalo s prelozkami cesty, tak sa to az tak prilis nepretlacalo cez Oscadnicu.
takze uz aj vieme preco sa vratili, kedze im priklepli visnove, tak D3 im tiez priklepnu .. co uz no .. aspon, ze to visnove bolo este tendrovane za figelovych podmienok
Vďaka Jano1, podľa tvojho popisu variánt si to viem už predstaviť, kadiaľ tam bola D3 navrhovaná. Ten terén je tam dosť podobný, aj dolina je husto a takmer súvisle zastavaná, niečo podobné ako v okolí Svrčinovca, kde sa tá zástavba ale tiahne v podstate až k hranici s PL, na rozdiel od Oščadnice, kde severne od nej tá hustota domov výrazne klesá. Každopádne ale v oboch prípadoch by teda diaľnica bola (a bude) stavaná, tak ako píšeš, vysoko nad údolím po svahoch. Neviem koľko km PHS je plánovaných zo Svrčinovca až po hranicu s PL (PHS bude musieť byť ešte osadená aj na tom poslednom úseku), aký hluk bude diaľnica generovať tam hore nad tým údolím, no predpokladám že tých PHS bude dosť, možno to bude takmer súvislá PHS.
Edit: youtube.com/watch?v=LjsXh4uiH1o
Pozrel som si znova vizualizáciu, hovorí sa tam o hlbokých zárezoch a valoch, špecifikovaných opatreniach ako sú odhlučnené dilatačky ap. takže tieto veci budú asi v určitých miestach nahrádzať PHS.
palcak zase zavadza az klame pri tomto useku .. kedze tento s prepojenim automobiliek vobec nic nema .. naopak dolezity usek cadca bukov - svrcinovec, ktory ozaj ma zmysel tak netlacia dopredu .. ale vedia preco, lebo svrcinove - skalite by v novom programe nepresiel ..
Podpísaný nie ja Palčák, ale Pavol Kajánek a pravda by to bola, keby myslel D3 od Žiliny po Svrčinovec a potom R5. Úsek na Skalité - Zwardoń by možno mohol pomôcť nejakým poľským subdodávateľom KIA, inak je to hlúposť.
Ako dopadlo šetrenie protimonopolného úradu? Vie niekto?
Takto:
„Národná diaľničná spoločnosť neeviduje skutočnosť, že by Protimonopolný úrad začal v predmetnej veci správne konanie. NDS momentálne nepozná taký dôvod, aby bol podaný podnet na výkon kontroly Úradu pre verejné obstarávanie z dôvodu potenciálneho ,prešetrovania‘ Protimonopolným úradom,“ konštatoval hovorca diaľničiarov Marcel Jánošík.
https://infrastruktura.sk/t/kontroverzny-tender-mieri-k-velkym-hracom/16268/1
Ach jaj takže očividne dostali príkaz zmiesť prípad zo stola…Tento štát je vážne komický ( čierny humor) …
Veľa sa mi neľúbi ta debata o potrebnosti diaľnice D3 Svrčinovec Skalité. Pripadá mi, že pozerať sa na intenzity a využiteľnosť dnešnou optikou, je veľmi krátkozraké. Bez akejkoľvek pochybnosti tento región (Žilina - Ostrava - Katowice) má obrovské rezervy v infraštruktúre.Aké všetky multiplikácie nastanú týmto prepojením (kompletná D3 a aj spojnica na Česko) v túto chvíľu možno len odhadovať. Celkom isto táto diaľnica bude pre tento región výraznou vzpruhou. Na hodnotenie by som čakal dlhé roky a nie to diletantsky predikovať teraz.
To len k tunajšej debate. Debaty sú pekná vec, pokiaľ taká debata je iba výkrikmi domnienok a pocitov, nie je o čom sa baviť. Pekný deň.
Aké všetky multiplikácie nastanú týmto prepojením (kompletná D3 a aj spojnica na Česko) v túto chvíľu možno len odhadovať.
Debaty sú pekná vec, pokiaľ taká debata je iba výkrikmi domnienok a pocitov, nie je o čom sa baviť. Pekný deň.
pekny den aj tebe ![]()
Čítať vieš
. A ďalej?
To len k tunajšej debate. Debaty sú pekná vec, pokiaľ taká debata je iba výkrikmi domnienok a pocitov, nie je o čom sa baviť. Pekný deň.
Mnoho by sa zmenilo, keby tento usek nebol predrazeny od trasovania cez projekt az po samotne vyhodnotenie tendra. Pri nekonecne diskutovanom Visnovom si jeho odporcovia este obcas zafrflu, ale pri tej cene im uz v podstate dosli argumenty. Pri D3 su argumenty odporcov stale ciastocne opodstatnene, obvzlast ked je cena tak extremne vysoka.