D1 Praha - Brno - Lipník

Ano, z nejakych 30tych rokov. Odvtedy sa realne planovala len D1 Brno-Trencin.

PS: Praha moze zavidiet Tovačovu, Kojetínu, Němčiciam nad Hanou nebo Chropyni :slight_smile:

1 lajk

Ten okruh bude kompletný až po postavení D55 Přerov - Kokory, keďže v uzle Lipník sa nedá odbočiť z D1 na D35 a naopak :wink:

1 lajk

Ked sme uz pri tej hustote dialnic tak si treba uvedomit, ze v tom kruhu D1/D46/D35/D55 je Olomouc - krajske mesto, poctom obyvatelom vacsie ako Presov. Zaroven je tam krajske mesto Zlin ( spolu s Otroviciami tiez vacsie ako Presov ).
A mesta ako Prostejov, Prerov - ( vsetko mesta nad 40tis obyvatelov ) Vyskov, Kromeriz, Hranice +
vela dalsich malych mesteciek hned vedla seba. Intenzity su tam ake su, tie dalnice zivat prazdnotou nebudu. Aj ked je pravda ze taky juho-zapad Moravy oproti nim nedostane doslova nic, maximalne tak rozsirenia a obchvaty ciest I. triedy.

Na severe Moravy/Slezku je toho este viac, okrem Ostravy ( vacsia ako KE ) -
Frydek-Mistek, Havirov, Karvina, Bohumin, Cesky Tesin, Trinec, Novy Jicin atd. . Kazde jedno mesto desiatky tisic obyvatelov, hned vedla seba. Pametam si ako som nechcel tomu verit ked som sa dozvedel, ze Havirov ma 70tis obyvatelov. Dokopy na pomerne malom uzemi maju viac ako 1milion obyvatelov + historicky priemysel k tomu.

1 lajk

Tie dialnice tam vyzeraju nahusto ale ked sa daju do suvislosti,tak to dava logiku, dve dialnice do polska z pohladu kam to v polsku pokracuje a aj odlahcenie Ostravy tak to dava zmysel.

potom 46 vs D1 je to tak ze jedna trasa velmi pomaha druhej

jedna je na smer zo severnej ceskej trasy ,olomoucko a ostravsko na Brno

druha na odlahcenie Brna , je tam Zlinsko a tahanie velkeho tranzitu polsko-cesko-rakusko po D55 na vieden mimo pretazeneho Brna, je tam Breclavsko a D2 na slovensko,opat jazda mimo pretazeneho Brna

1 lajk

Moze to davat vselijake kvazi-logiky. Ale vsetky tie vetvy by sa dali nahradit jednou dialnicou s kratkou odbockou pred hranicou, rovnako ako to robia madari: W s odbockou na BA, Chorvatsko s odbockou na Slovinsko, rovnako aj Belehrad a Rumunsko. Prejst 10 km nikomu nemoze vadit. Naviac na Morave to tak bude aj dalej na juhu, ked raz bude aj vetva z Brna na Rakusko - zas len kusok od tej na BA. A zas im to tam blokuju ekologovia.

My zase mame D1, zapadnu r2, r8 ponitrie, r3 cez turiec a r1 cez donovaly. Doslova a dopismena tam nie je okres bez dialnice.

2 lajkov

D55 je vlastne veľký obchvat Brna. Analógicky u nás by boli spojky Kúty-Trnava a Sereď-Komárno veľký obchvat Bratislavy a nemuseli by sme snívať o 10km tuneli cez Malé Karpaty.

3 lajkov

2 lajkov

Cele ta stavba je brutal a rozhodne by som sa Brnu vyhol…

Co sa tyka toho docasneho mosta, tak mam pocit, ze je dost ohnuty v strede a to tam este nejazdi tazka technika… Zaujimave.

Chaos na stavbe v Brne..

Je neskutocne ako napreduju na tej krizovatke, pracuju aj v noci, neskutocne vela strojov atd. tie obmedzenie na dialniciach sa tak casto menia, ze vecer uz je to inak, je tam kvoli tomu aj strasne vela chaosu. Na celu prestavbu maju len 2 roky…

A teraz ked si to porovnam s nasou krizovatkou D1xD4, tak…

3 lajkov

Presne tak, odkedy som vyse hodiny cakal v Brne, a potom hodinu v Prahe, tak chodim do DE radsej cez Vieden, aj ked je to o 100km dlhsie. Zachvilu (2029) budu mat cesi D35, tak sa to bude dat obist severom, spolu s hotovou D3 to bude lepsia trasa z Povazia, akurat v Prahe by este mali dobudovat vychodny obchvat, nech sa clovek nemusi plazit cez Vaclavak.

1 lajk

Vychodny maju sprevadzkovat v roku 2027. Ale to nie je tiez istota, ze to bude bezproblemove, kedze tie uzavierky tunelov na sucasnom okruhu su velmi caste… Proste Praha je jedna velka katastrofa a asi by som jej vyhol uplne. :grinning_face:

Vo viedni ale ides po A23 nie? To mi tiez nepride ako velmi velka vyhra. Chyba tam S1 od Schwechatu dalej cez dunaj, aspern atd.

Nakoniec zistime, ze z okolitych miest ma najlepsie poriesenu dopravu Bratislava. :slightly_smiling_face:

1 lajk

Vo Viedni je to tusim A6→A4→S1→A21→A1, ale to zavisi od toho, co povie navigacia, tak niekedy aj A6→A4→A23→A1.

BA to s D4 ma teraz celkom fajn, akurat ma nastvalo, ze to zredukovali z planovanych 3x3 na 2x2, takze casom to bude tlacenka; ked to uz stavali cez PPP, tak to mohli postavit s rezervou do buducnosti (aspon tie mosty). Tu D1 v Petrzalke by mali zakryt betonovou doskou ako v Hamburgu, lebo to odrezalo najvacsiu cast BA od zvysku mesta; dalej po Lafranconi je to zase cista poddimenzovana katastrofa.

Praha je des, ani kompletna D0 to cele nevyriesi, ale ked bude hotovy vychodny a casom severny obchvat, tak to s D35 bude o dost kratsie a menej nervov, ako po D1.

1 lajk

Zalezi odkial kam vo Viedni ides. Moja najcastejsia cesta je Sever - Juh a to mas A5 - S2 - A23 - A2 a to je uplny humus. To radsej prahu Sever - Juh :smiley: