D1 - "lokalne nazvy" take, ako hlasia v radiach ;)

Branco,

nepochopil som tento vyznam - ktora je vychodna a ktora je severna? :unamused:

adoas, vychodna D1 sa neoficialne oznacuje D1 medzi presovom a kosicami (v mediach napr), severna je D1 od ivahova - vazec a dalej :slight_smile:

od BA po ladce sa zvykne v mediach pri hlaseniach hovorit ciste len D1 :wink:

Tak to pocujem 1. krat, … zase som mudrejsi. Ale ja by som tam dal spojenie vychodna vetva a severna vetva D1. Lebo v takom pripade existuje napriklad zapadna a vychodna vetva RK R2. :wink:

adoas, to tak hlasia v radiach najma :wink: a tie “vetvy” su prilis dlhe :slight_smile:

to je proste taky zaujizavany newsspeak :wink:

Napr. na Expresse hovoria zvacsa o zapadnej D1

Svojim sposobom sa to da pochopit, kedze dialnica D1 prechadza celou SR a v pripade radia, ktore hlasi, kde stoji policia - ja by som skor uvadzal useky napriklad BA-TT, TT-TN, … PO-KE.

Severna, zapadna, vychodna atd. podla mna strati vyznam, az bude cela D1 postavena. :wink:

Ešte chvíľu potrvá, kým sa budú musieť naučiť nový newspeak. To už v rádiách bude nová generácia spíkrov. :wink:

cavo,

mas pravdu, ze D1 sa bude stavat este 10-20 rokov kym sa cela dostavia az po Ukrajinu.

Ale ja mam aj dalsi argument. Podla mna je zbytocne uvadzat severna, vychodna a zapadna D1, … pretoze na tej severnej je len 1-2 useky.

To by malo vyznam, keby SR bol vacsi stat ako USA. Ale takto to vyznam nema a bolo by ovela lepsie, keby sa hlasili konkretne useky.

Aj ked nakoniec je na tych, co radia pocuvaju aby si povedali co chcu pocuvat a potom je na radiach aby vyhoveli, aby nestratili posluchacov. :wink:

Tým skôr je jednoduchšie povedať, že je to severná D1. Keby v rádiu povedali, že na úseku Ivachnová-Važec je poľadovica a ja sa nachádzam v LM, tak mi ani nepríde, že sa to vlastne týka aj mňa. (Myslím, že by som si to všimol, keď sa začnem šmýkať. :wink:)

Aj hlásia, pokiaľ ide o niečo konkrétne, len pre neznalých lokálnych názvov odpočívadiel, či výjazdov, to zväčša upresnia svetovými stranami.

Ale to sme už úplne mimo témy a ak mienime túto tému rozviesť, tak by bolo vhodné aby nás nejaký moderátor presunul do vlastnej témy. :wink:

Nie, nie, OK - dolezite, je ze Vam “domacim”, to vyhovuje, lebo dialnice staviate hlavne pre seba. :wink:

Adoas,

severnou sa v médiach niekedy označuje Ivachnová-Važec.
Východnou v pravom slova zmysle je zatiaľ PO-KE.
Mal som na mysli úsek Behárovce-Fričovce, ktorý môžeme nazvať ako druhou východnou, resp. spišsko-šarišskou diaľnicou. Ide, samozrejme, o hypotetickú terminológiu.

Fričovce-Svinia má cca. 15 km, je teda kratší i keď pravdepodobne dopravne viac zaťaženejší, ako Jánovce-Jablonov.
Jánovce-Jablonov však vidím ako dôležitú spojnicu severnej D1 s druhou východnou D1 /Behárovce-Fričovce/. :wink:

intenzity na useku Fricovce-Svinia su sposobene blizkostou Presova. ked sa dokonci dialnica, pochybujem, ze budu obyvatelia tychto dedin, jazdit do presovskeho Tesca :slight_smile: po dialnici

Tak potom by to malo byt takto:

Juzna D1: BA-TT
Zapadna D1: TT-ZA
Severna D1: ZA-PP
Vychodna D1: PP-KE-hranice s UA

Ale podla mna to ma vyznam len dovtedy kym nebudu vsetky useky postavene. :wink:

Je mi tiez jasne, ze v radiach sa nebudu hovorit konkretne stavebne useky, ale zname mesta, teda mesta, ktore pozna kazdy Slovak. :wink:

adoas, to je zbytocne komplikovane :slight_smile: juzna D1 nikdy nebude :slight_smile: kazdy to bere za zapadnu :slight_smile:

aquila,

dobre, juzna nebude. Tak ty sam povazujes za normalne, ze zapadna D1 je BA-ZA? To ako sa u vas v radiach hlasi: Na zapadnej D1 jazdi cierny mercedes a na 105. km je DN? … :wink:

adoas, ano povazujem to za normalne :wink: kedze je to uz roky tak zauzivane :slight_smile: aj za onoho rezimu sa tak tomu hovorilo ked bola D1 len po hornu stredu :slight_smile:

Považujem prívlastky “severná” apod. za hlúpe. Definovať úsek sa dá podľa mesta,odpočívadla,výjazdu, atď. Keď bude D1 súvisle aspoň po Žilinu, mohlo by sa apoň na tomto úseku prejsť na systém, aký je na českej D1, teda hovoriť na koľkom kilometri sa čo deje.

pozorovatel, mno len na SK je este malo km :slight_smile: takto vie zhruba kazdy ze kde je problem :wink: osobne si myslim, ze tento system zostane aj po dokonceni D1 ..

Ja suhlasim s Pozorovatelom, ze by sa mal hlasit dany km. A aquila podla teba je D1 BA-PB kratka trasa? Ceska D1 Praha-Brno nie je ovela dlhsia.

Pochopil by som vychodna D1 pre PO-KE, ale uz to stratilo vyznam, ked je tunel Branisko - toto je nelogicke a budete si to sami stazovat.

Ale ako vravim, to je nazor moj (a Pozorovatela :laughing: ), ze majte si system aky chcete, hlavne je, ze mu rozumiete. :wink:

adoas: je to mozne, ze je to nelogicke, ale tak to uz u ludskych zvykov byva :slight_smile: proste sa to zauzivalo kedysi davno a teraz sa uz zo zotrvacnosti pouziva …