D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala

Eu ma negativne stanovisko aj na estakadovy variant v PB…

devil citaj poriadne

:question:

devil, nie PB :wink:

A take iste moze mat ak tomu blbemu variantu, takze co sa zmeni?

Peniaze, prachy, prasule, rok 2010, zaciatok budovania PB podla dokumentacie, zaciatok ostatneho ( zatial v priprave a bez penazi)…este nieco? :wink:

chcela EU kvoli PB stopnut penazovod na slovensko? :sunglasses:

to ze EU chce kvoli Visnovemu stopnut penazovod su zufale vykriky, npr. preto ze visnove sa nezrusi. nestopne ani PB hoci mala vazne vyhrady k estakade. odkedy sa tu potvrdilo ze sa cesta pod strecnom da rozsirit, hoci niektori tvrdili opak beriem rozne zarucene info s este vacsou rezervou ako predtym.

Cesta pod Strecnom sa samozrejme da rozsirit, ale prinasa to daleko viac rizik, ako si teraz projektanti (ti co pretlacaju tuto variantu) chcu pripustit. Ten kusok kde padaju momentalne kamene, to je len okrajova zalezitost. Uz teraz su tam steny vysoke cca 30 - 40 m a pri zarezani sa do svahu o dalsich 5 m si neviem predstavit ani zemne prace (ostrely) ani sanaciu za plnej prevadzky na ceste. Naopak, rozsirenie do udolia je mozne len na poloestakadach na vacsine usekov, coz by zas predstavovalo narocne zakladanie, opat za plnej prevadzky na ceste a zeleznici. Mesikovsky variant s poschodovou dialnicou je uz naozaj nerealny a stal by urcite viac ako tunel. Strecno nie je Bangkok, ktory je na rovine a stavenisko sa da obist bocnymi paralelnymi ulicami. Ten priklad v clanku v Pravde bol dost odtrhnuty od reality.
Zlepsenie parametrov cesty vidim realne iba rozsirenim na tri pruhy v obluku okolo Domasinu a pripadne dalej pri Dubnej skale. Samozrejme, je potrebna sanacia uvolnenych blokov nad cestou. Ten usek co teraz sanuju nie je z pohladu stability svahov zdaleka ten najhorsi.

Magnus, plny suhlas. Navyse, malokto si uvedomuje, ze v tychto uzinach sa rype uz takmer 150 rokov, nehovoriac o tom, ze tu boli odstranene skaly Margita a Besna.
Ale hlavne je, ze Mudr. Mesik je najväcsi odbornik :unamused:

cize je mozne mat lokalne namiesto 2+2 len 2+1 na najuzsich miestach ? inac na ostatnych castiach je 2+2 bez problemov. dalsia vec su rizika samotneho tunela, kto vie zarucit ze tam nebudu dalsie problemy (?) ktore vyvolaju vacsie predrazenie nez sa cakalo. vieme ze ani prieskumna stolna nie je takou zarukou ked ide o 7,5 km. v stadiu ked sa tunel uz buduje sa uz len mykne plecom…mne z toho vychadza to ze rizika rozsirenie cesty su daleko predvidatelnejsie ako budovanie 7,5 km tunela.

Všetko sa dá. Len to bude stáť enormne veľa peňazí, času a stavebného materiálu a bude to mať silné negatívne dopady na ŽP, nehovoriac o tom, že pohorie sa nedá len tak ľahko zastabilizovať a po napr. 10 rokoch sa bude musieť svah znovu spevňovať a to bude stáť ďalšie miliardy.

Preto je oveľa rozumnejšie postaviť tam tunely, ideálne Višňové, možno hneď za 20-30 miliárd, ale je to najlepšie riešenie na danom úseku. Nemôžeme sa báť tunelov, jednoducho sa tak stavia všade na svete. Alebo potom hlboké zárezy: dialnice.info/album_page.php?pic_id=1589 ale som zvedavý, kto by to tu chcel spraviť ?

devil, takže potom Soroška by mala byť riešená zárezami :question:

Prieskumná štôlňa dala jasné výsledky a je to bez ohľadu na to, či ide o 1 km alebo o 10 km. :smiley: Každá stavba sa predraží. Aj stavba domu, aj cesta, aj diaľnica. Aj na Slovensku, aj v USA, aj v ČR. Oprávnené predraženie vzniklo na samotnom tuneli Sitina - a to nie sú ani 2 km.

Zamysli sa nad tým, čo píšeš.

Preco stale hladas argumenty na podporu stavby toho rozsireneho nezmyslu? Tunel tu jednoducho bude potrebny, a jeho oddialenim sa ziadne peniaze neusetria, nepostavi sa nic ani na R2, ani na D3, ani nikde inde. Tu nie je o com… a to ani nemusime brat do uvahy zivotne prostredie a problematicku vystavbu.

OT: Lebo volil Fica a verí tomu, čo hovorí.

Skor by som povedal preto, lebo vystavbou 2+2 cesty pod Strecnom sa vystavba jeho nenavidenym Visnovym riadne oddiali :wink:

vsade je silne slovo. na takyto argument (niekto zacal spominat svajciarsko) som v nejakej diskusii dal link na porovnanie hdp a odpovedi som sa nedockal…to je taky meciaristicky argument o “druhom svajciarsku”. tunel by nabral vacsi vyznam pokial by sa cesta rozsirovala cez centra obci a miest. mne pripada smiesne na jednej strane robit estakady nad mestami (nad hlavami ludi) a na druhej strane robit tragediu ze sa cesta co existuje uz davno a bude existovat aj nadalej rozsiri o o par metrov. to za nejaky neumerny zasah do ZP nepovazujem. bolo by dobre poznat vsetky seriozne naklady rozsirenia a porovnat ich s cenou tunela+LL-visnove+privadzaca. dlzkou to vychadza tak isto. I/65 sa na R-ku pri ZC rozsirovala za 200 mil/km a to musela mat nejake parametre co pri ceste I. triedy nemusia byt.

politicke narazky nie su na mieste…

Ja som nemyslel Švajčiarsko, ale Rakúsko napríklad. Tam si tavajú pomaly, ale na isto cestné aj diaľničné tunely a majú ich desiatky.

Ja som dal OT odpoveď. A či sú alebo nie sú na mieste … tí, čo tu najviac kecajú do diaľnic, sú tí, čo ani autá nemajú a presadili toho blázna za premiéra. Alebo tí, čo sa tvária byť doktormi, lebo nevedia prekúsnuť, že nejde ten ich výmysel spojenia krajiny po D1, R1, Donovaly a ďalej cez Tatry na D1, lebo je to pre nich boj medzi BB a ZA. A o tom to je … ľudia, čo sa tomu nerozumejú, nemajú autá a ani dialničné nálepky, … tí budú mať vždy plno rečí.

A nejde o HDP. Ja som proti výstavbe R2, R7 a D3. Tam treba obchvaty. Ale D1, D2, D4, R1 majú velký význam.