Trolejbus vedie aj priamo po Švábskej. O to lepší dôvod urobiť hlavnú cestu priamo po Švábskej.
Križovatky so zalomenou prednosťou v jazde sú z hľadiska prednosti v jazde vždy podstatne nebezpečnejšie ako križovatky, v ktorých hlavná cesta vedie (približne) priamo cez križovatku. S ohľadom na to sa takáto úprava smie používať len v prípade absolútnej nevyhnutnosti, ak je premávka v odbočujúcom smere zásadne silnejšia ako v priamom smere. Pri použití zalomenej prednosti sa musia prijať primerané opatrenia na ochranu chodcov.
Pred aplikáciou takejto úpravy sa vždy musia preskúmať iné možnosti riešenia prednosti v jazde, najmä riadenie premávky svetelnými signálmi alebo priradením prednosti v jazde odchýlne od dopravného významu a prevažujúcich intenzít.
Toto riešenie je však možné len ak sú na jednom z vedľajších vjazdov do križovatky veľmi nízke intenzity premávky a tento vjazd je orientovaný oproti vjazdu s prevažujúcim smerom jazdy, na ktorom sa v prevažujúcom smere jazdy odbočuje vľavo. V iných prípadoch toto riešenie nie je funkčné.
Pri takomto stanovení prednosti v jazde musia síce vodiči jazdiaci v prevažujúcom smere (vjazdy č. 3 a 4) dávať prednosť, avšak v realite ju dávajú len vozidlám z vjazdu s veľmi nízkymi intenzitami (vjazd č. 1) a preto takéto riešenie nemá signifikantný vplyv na plynulosť cestnej premávky. Zároveň toto riešenie poskytuje výrazne vyššiu bezpečnosť ako riešenie so zalomenou prednosťou.
Riešenie, kedy by prednosť v jazde bola pridelená v smere 2-4, nie je vhodné, nakoľko už môže mať signifikantný negatívny vplyv na plynulosť cestnej premávky z dôvodu, že vodiči na vjazde č. 3 by už museli pri jazde v prevažujúcom smere dávať prednosť v zásade všetkým ostatným, ktorých jazdnú dráhu križujú.
Zalomenú prednosť je prípustné použiť iba na súvislom cestnom ťahu označenom Z 302 Hlavná cesta.
Nesmie sa stanoviť tam, kde je prednosť v jazde ceste priradená jednorazovo. Zalomená prednosť je tiež neprípustná na križovatkách s riadenou premávkou.
to Jarino: pisem to tu uz minimalne pol roka, ze terminy, ktore hadze Raz su nezmysel. Ani koniec roka 2025, ani april 2026. A zopakujem to tu este raz: momentalne nevie nik, kedy sa usek spusti do prevadzky.
Roboty je stale dost na dotknutom uzemi, dokonca prebiehaju este nejake projekcne prace.
Ale aby sme neboli len nagativny, tak tento tyzden prebehlo preberacie konanie na tunel a tunelove objekty. V najblizsej dobe by teda malo prist ku roznym skuskam priamo v tunelovych rurach za ucasti hasicov, zachranarov a pod. (ale ved to uz poznate z Visnoveho).
Formalne spravne sice su (aj ked nie vsetky znacky na danom obrazku), akurat, ze su nebezpecne a na rozdiel od vyhlasky 9/2009 sa mi nezda, ze by sa to podla TP naozaj nedalo inac.
Budem zniet ako pesimista… V roku 2009 mi kamarat - znamy isteho Zilinskeho tankistu vravel, ze uz len par rokov, a budem z KE do ZA jazdit krasne tunelami pod 3 hodiny. Ako ano, davam to pod 3h ale davam to aj napriek stavu nasich ciest, nie vdaka tomu.
Minuly rok som slubil frostbitovi cokoladu, ak pojdem na vychod oboma tunelmi pred vianocami. Miesto toho som skysol pod strecnom, lebo sa mocipan hranaty siel korculovat a cokoladu som si zozral celu sam.
Takze uz nedufam, uz sa nestavim, len budem rad, ked sa mi skrati cesta na vychod o dalsi tunel
Viackrát som sa pýtal sám seba, ako by asi vyzerala táto stavba, keby ju vtedy dostalo najlacnejšie združenie zo súťaže: HANT BA DS s talianskou INC S.p.A.