D1 Hubová - Ivachnová | tunel Čebrať

Tak strecno si vydychlo, snad si uz coskoro vydychne aj ruzomberok.

6 lajky

Ja len v kútiku duše pevne dufám, že tá pozdĺžna trhlina nebude na zvalenie toho mostu.

Fakt už nedočkavo čakám, ako to bude vyzerať s intenzitami dopravy po otvorení tohto úseku a teda vysoko pravdepodobnom presune ťažiska dopravy BA↔KE.

Ja skor v kutiku duse dufam, na zaklade toho co tu zaznelo na fore, ze sa svah a zosuv podari zastabilizovat. Ak nie, tak mi to potom vychadza tak, ze dialnica a most tam byt nemozu. Pripadna zmena projektu alebo este horsie pretrasovanie - povolenia, vykup pozemkov atd. je v slovenskej realite vec kludne na 10 rokov.

5 lajky

To dufám ani neprichádza do úvahy, že sa ten svah nepodarí zastabilizovať. Či to fakt hrozí? To by bolo strašné!

1 lajk

:thinking:

12 lajky

Ale táto fotka je z iného miesta, či nie? :face_with_monocle:

To je fotka na opacny sme teda LM a predpokldam ze to je most pri obci Martincek

Na inkriminovanom mieste su na telese dialnice silá s materialom

Tam bola krivá rímsa, ale technicky to nebol problém, už sa tu o tom písalo. Faktom je že je ťažké uveriť, že mosty v Likavke a Liskovej 20-50 metrov vysoké nebudú mať časom problémy, keď v Likavke a medzi Liskovou a Ivachnovou sa museli kotviť svahy a vymýšľať všelijaké zabezpečovanie.

4 lajkov

Este aby to nedopadlo tak ze skor otvoria tur-hub a az potom toto :grinning_face:

Snad len zartujem :grinning_face:

10 lajky

Tak to som nečakal/nevedel, že majú problém oba smery.

To, na čo sa pozeráš, je len obyčajné preklopenie priečneho sklonu vozovky. A keďže došlo ku nemu práve na moste SO 214, tak to opticky takto vyzerá. To preklopenie sa realizovalo na 1 pracovnom zábere nosnej konštrukcie, teda na cca 50 metroch. A bolo to samozrejme realizované v súlade s projektovou dokumentáciou.

12 lajky

Žiadna krivá rimsa tam nebola, viď odpoveď vyššie.

2 lajkov

Dobre, takže len jeden most, uf.

Kolko by stal (vyjadrene napr. na jeden km dialnice alebo percentom z celkovej sumy zakazky) tak detailne vypracovany geologicky prieskum, ktory by predisiel “nepredvidanym geologickym podmienkam”?

V pripade tohto useku by takyto prieskum usetril roky prekreslovania/vystavby a desiatky az stovky milionov na vystavbe.

Len neviem, ci cena za takyto detailny prieskum pri liniovej stavbe je v jednotkach ci desiatakch ci aj viac milionov.

8 lajky

Nedávno tu na fóre bol odkaz na tento pekný článok.

Cenu netuším, ale postup na spôsob obchvatu Ružomberka je určite násobne drahší.

4 lajkov

Otvoriť to a zabiť si jednu z posledných zlatých sliepok?

Dodatky, dodatky, váhostav, váhostav, Široký, Krátky, Tupozraký, vianočné stromčeky, stromček, stromček, money, money, na Počiatku bola pritom skanska no daj im to skoro zadarmo, aj vlastnou hlavou prídem birmovane na to že len to božechráň nie…

3 lajkov

Rozumiem, ministerstvo/stat je asi iny svet nez sukromna firma, ale aspon nejake spätne hodnotenie ci “lesson learned” pre dalsie projekty. Ved idu sami prosti sebe pri takomto pristupe. Ich vlasnte PR trpi pri tolkych problemoch. Zanalyzovat moznost podrobneho geologickeho prieskumu, pre/proti (cena/vykon) - ved to nieje ziadna raketova veda.

asi tak.. mam velke obavy co bude na kysuciach ta zmrdovlada im tam odklepla a dala budovat az 2 z 3 usekov!!! mame sa coho obavat.. scenar RK je mementom.. tam bude zas zosuvov a milion dodatkov, to vam tu teraz vravim na rovinu, pripravte sa na to.. aby to nakoniec nedopadlo tak, ze im zoberu vseky useky a budu dalsou (snad uz konecne demokratickou) vladou suspendovani zo stavby pre neschopnost dostavat a vyriesit “vzniknute” problemy na usekoch a nakoniec to vsetko bude musiet za ovela vyssie peniaze dostavat vsetko skanska-vid scenar visnove

4 lajkov

Vo FB skupine d1 hubova ivachnova, pribudli vcera fotky zosuvneho useku. Nevyznam sa do toho, ale pride mi ze tam je robity este na mraky. Netrufam si ani len tipnut kedy to otvoria :smiley:

1 lajk

Mám sprostredkované nepríjemné správy od človeka zo stavby, ten zosuv pri likavke. Takže merania každý rok ukzovali posuv pilierov mosta o cca 1cm, čo je vraj v norme a v pohode. Ale tohto roku tuším to bolo niekedy október/November po výdatnejších daždoch tam došlo k posuvu o 12cm behom týždňa, takže celé zle a vôbec vraj nevedia čo s tým. Pôvodne to vraj bolo pripravené na koniec roka++, ale momentálne ešte ani nemajú riešenei ako to vyriešiť, takže Rážové keci o marci/apríli sú len zbožným prianím, čo síce nie je vylúčené, ale pravdepodobnosť asi tak pod 10%.

Podľa toho čo som počul budeme radi, ak to pustia v 12/2026.

Je mi smutno a ľúto, ale takáto je neistá prognóza. Nie je vylúčené, že to dajú aj skôr, ale veľmi v to neverím.

14 lajky