youtube.com/watch?v=r6BO9FgQOAk
podla toho by mala byt sutaz na zhotovitela vyhlasena do konca roka 2014
Takže ďalší posun o 1/2 roka…
Diaľnica na východe sa posúva o ďalší rok
spravy.pravda.sk/ekonomika/clano … dalsi-rok/
Nič neobvyklé
Ale, aspoň VÚC KE získalo peniaze na opravu ciest II. a III.triedy. Jedným z rekonštruovaných úsekov má byť úsek Medzi Koš.Olšanmi, Rozhanovcami smer na Budimír. Už aby to bolo. Už tento rok.
žiadny posun sa nekoná, stále je tam plánovaný termín vyhlásenia tendra do konca roka
ak som videl dobre v tej prezentacie (v tej kde bol minule flame) tak tento usek ma vyssiu exp. cenu ako roznava-soroska-jablonov. pri takmer identickej dlzke a bez tunela. preco to tak je ?
plný profil a asi 5km je v usporiadaní 3+2, kde sa malý tunel nahradil zárezom a estakádami, megakrižovatka Košické Olšany a ktovie či je v dĺžke započítaný aj kúsok R2, ktorý sa bude stavať v rámci tohoto projektu
4xMUK, 23 mostov, obrovske mnozstvo preloziek a uprav ciest, kilometre PHS, velmi hlboky zarez, zlozite zakladanie mostov pri prechode cez Orechovy les, 1 km R2 aj s mohutnou krizovatkou.
Inak osobne si myslim, ze cena bude v prepocte na km nakoniec nizsia, ako cena useku za Sorosku. A skoda, ze cez Orechovy les sa nezachoval tunel, cena by bola porovnatelna a eliminovalo by sa prudke stupanie z oboch stran. Kazdopadne cena je dokaz, ze tunel nie je vzdy najdrahsie riesenie a je nezmysel pozerat na useky len cez prepocet ceny na 1 km tunela.
v aktualizovanej EIA je zdôvodnené, prečo sa vypustil tunel:
6 jazdných pruhov v tuneli? Mám tomu rozumieť, že z jednej i druhej strany bude vo vnútri tunela stúpanie? Aký má toto význam?
14 metrov vysoký most? Ďalší 5-podlažný panelák do krajiny? Komunisti sa chválili každým komínom ktorý postavili pri fabrike. Dnešná doba je “estakádová”
Ak ste popri plánovanej trase dialnice niekedy išiel, tak ste mohol vidieť, že teleso dialnice bude prekonávať priečne niektoré údolia (preto mosty), vzhľadom na normy stúpania si to vyžaduje prídavné pruhu v stúpaní dialnice. . . samozrejme s číslami sa dá čarovať, len proste neviem ako vyjde analýza návratnosti, keďže vedľa dialnice ide slušne postavená cesta I.triedy tiež zo stúpacími pruhmi. . . je otázne, či tunel (ako vrcholový) má vôbec význam, keďže je to vrcholový tunel na pahorkatine, to znamená, nie je tam žiadna vysoká horská prekážka, len jemne zvlnené pahorky, t.z. ak by sme chceli menšie stúpanie, museli by tunel hodne predĺžiť, to už tiež neviem, či by sa oplatilo stavať. . . atď.
Ja som to pochopil tak, že buď bude tunel, alebo tá cesta pôjde vyššie, čím sa zmení tunel na zárez, ale bude k tomu potrebná estakáda 240 metrov dlhá, s najvyšším bodom 14metrov.
Mne skôr išlo o poznámku, že sa dnes až moc toho dáva na mosty a estakády a zbytočne to zasahuje do krajiny. Navyše v tomto prípade sa zdá, že existuje riešenie, ktoré by bolo “nenápadnejšie”.
Zdá sa, že s týmto úsekom to myslia vážne, tender by mal byť vypísaný tento rok. Ja osobne sa teším, síce časová úspora bude významná len pre smer z PO, ale zvýši sa bezpečnosť.
Na zamyslenie však dávam video z piatku poobede na úseku Košické Olšany - Košice, čo tam asi spraví kruhový objazd?
youtube.com/watch?v=eSbQMsswP0I (KO bude na konci dlhej rovinky za Olšanami)
V Košickej novej vsi v piatok preventívne vypínajú semafory, ale KO sa nedá vypnúť
Fajn video. Ked postavia D1 Budimir-Bidovce a aj R2 Saca-K Olsany, tak sa situacia na vstupe do KE dufajme tiez zlepsi.
…
tak, podľa mňa sa to o dosť zlepší
obchvat NR R1 tu mame aj 20m zarez, urcite nebude tunel
gallery/image_page.php?album_id=63&image_id=14509
MUK D1 x R4, vetva od Michaloviec na Madarsko ide popod zem, alebo ponad (v tretej urovni) ? Nevyznam sa v tych tmavsich cervenych bodkach…
most, tak na 2,5 úrovni
2 úrovne by tu mali stačiť…