Najväčšie problémy s transponovaním smerníc má podľa materiálu Ministerstvo dopravy, spojov a telekomunikácií SR, ktoré sa do dnešného dňa oneskorilo s prevzatím 20 smerníc.
Pri tomto (výstavba a oprava diaľnic a ciest nižších kategórií) sa využívajú aj predvstupové, aj štrukturálne aj kohézny fond
Musí tu byť nejaká podpora štátu Teda napríklad ja ako starosta obce vypracujem projekt v hodnote 250 mil. SKK na výstavbu menšej ČOV a opravu obecných ciest a výstavbu 2 km nových chodníkov a ešte do toho dám aj opravu obecnej školy. A teraz moje otázky
Suma 250 mil. SKK - tým sa myslí už celková suma, alebo to je len suma, ktorú mi dá EÚ a ostatné % (5-25%) musím doplatiť ja
Tento projekt posúvam na koho - na príslušné ministerstvo výstavby alebo priamo do Bruselu
Financie, ktoré doplácam (5-25%) musím mať ja v rozpočte obce hneď k dispozícii alebo mi stačí aj úver
Pýtam sa takto laicky, lebo mi to nie je jasné a v SR je dnes dosť veľa obcí, ktoré sú úspešné pri čerpaní financií a majú jeden projekt za druhým.
uf - strukturalne fondy a Kohezny fond - iba vystavba novych dialnic a RC
predvstupove fondy - aj obycajne cesty v prihranicnych usekoch (par projektov)
suma projektu je celkova suma, EU da z nej iba cast, ktora je urcena percentom, zvysok da stat (dobrovolne) a 5% doplaca obec
v niektorych pripadoch doplati stat do 100 %, ale myslim, ze obce platia tych 5 %
prislusne ministerstvo, do Bruselu to ide iba v pripade velkych projektov nad 2 mld Sk a pri Koheznom fonde a posielaju to tam iba ministerstva, nie obce
a COV robia vodarenske spolocnosti, obce asi nie
priznam sa, nepoznam presnu sumu - teda zatial som nemal potrebu si ju vyzistit
rozne sumy mozu byt dane aj tym, ze su stale ceny a bezne ceny
v stalych cenach sa rozhoduje o financnej perspektive na 7 rokov - cize o celom baliku
bezne ceny zohladnuju inflaciu - cize stale ceny sa indexuju (zvysuju)
no a rozne zdroje uvadzaju rozne sumy a pritom nepovedia, ci ide o stale ci bezne
Okrem už známych faktov ma zaujalo, že BA VÚC dostane 450 mil. eúr a tieto financie použije na: Bratislavský kraj - Obnova s rozvoj školskej infraštruktúry, revitalizácia sídlisk, parkov a podobne. Prioritou je aj modernizácia ciest I. až III. triedy.
Najväčším zdrojom opráv a údržby ciest II. a III. triedy od r. 2005 do r. 2007 (tu bude prebiehať čerpanie) sa stala EIB. Tá ponúka naozaj veľmi výhodne úvery vo výške 0,8-1,4 mld. SKK pre každý VÚC. Zatiaľ takto čerpali financie vo výške nad 1 mld. SKK PO a KE VÚC. Ďalej budú čerpať financie okolo 1 mld. SKK BB VÚC a pod 1 mld. SKK BA VÚC.
Eurofondy sa plánujú na financovanie cestnej siete zaviesť aj v TT, TN a NR VÚC, kde zatiaľ nemajú schválenú žiadnu perspektívnu koncepciu opráv ciest.
ZA VÚC zatiaľ eurofondy vo väčšom rozsahu na opravy ciest nečerpal, nakoľko zapojil v rekordnej výške PPP, kedy sa opravili týmto spôsobom cesty za 800 mil. SKK. Treba podotknúť, že sa takto opravili cesty aj v PO a KE VÚC zhodne za 500 mil. SKK, ale na vých. Slovensku už radšej idú cez EIB a eurofondy.
Doprava sa stále viac podieľa na znečisťovaní ovzdušia v Európe. Emisie skleníkových plynov v priemysle klesajú, doprava - automobilová, letecká a lodná - ich produkuje stále viac. Uviedla to Európska agentúra pre životné prostredie (EUA).
Letecká premávka v 32 sledovaných krajinách Európy sa v období od roku 1990 až do roku 2003 zvýšila o 96 percent. Celkovo sa doprava - vo vzduchu, na zemi i na vode v týchto rokoch zvýšila o 20 percent. Doprava v pôvodných 15 krajinách Európskej únie sa podieľa na produkcii skleníkových plynov 21 percentami.
Emisie skleníkových plynov v ostatných sektoroch hospodárstva ako je energetika, priemysel, poľnohospodárstvo a spracovanie odpadov sa v rokoch 1990-2004 na rozdiel od dopravy znížili.
Agentúra tvrdí, že situáciu nezlepšia iba technické inovácie - ako sú napríklad motory s nízkou spotrebou paliva. Zo znečisťovania agentúra obviňuje aj jednotlivé štáty EÚ a subvencie, ktoré poskytujú. Doprava dostane každoročne na subvenciách 270 až 290 miliárd eur. Polovicu z toho zhltne cestná doprava, ktorá je k životnému prostrediu najmenej šetrná.
Agentúra poukázala aj na škodlivý vplyv dopravy na zdravie ľudí. Štvrtina Európanov býva vo vzdialenosti menšej ako 500 metrov od rušnej cesty, po ktorej denne prejde viac ako 8220 áut. Častejšie a skôr chorí Európania tak zaplatia ročne daň v podobe štyroch miliónov rokov života.